Veelgestelde vragen
Indien je je vraag niet kan terug vinden, neem gerust contact met ons op!
Vragen bij aanschaf van een waterfilter?
Belgische drinkwaterbedrijven kunnen het grootste deel van de vervuiling uit het water filteren. Daarmee doen we het in België erg goed in vergelijking met andere landen. Ze kunnen echter niet alles uit het water halen. Er blijven nog steeds kleine hoeveelheden achter. Denk hierbij aan medicijn- en hormoonresten, chemicaliën, pesticiden en bijvoorbeeld PFOS.
Wij binnen Aqua-Vitae geloven dat het filteren van schadelijke stoffen voor onze gezondheid doorslaggevend is in de keuze om toch voor een waterfilter te kiezen. Gefilterd kraantjeswater is de enige optie die voor het milieu, je gezondheid én je portemonnee samen het best is.
Met de Aqua-Vitae systemen zijn we in staat om tot wel 99,99% van deze vervuiling eruit te halen. We gaan daarmee nog een stap verder dan de drinkwaterbedrijven. Alles wat niet in je lichaam komt kan ook niets veroorzaken in je lichaam.
Volgende richtlijnen kunnen je helpen in de aanschaf van een Aqualine waterfilter.
Gebruik
Aantal personen, waar gebruik je het water voor.
Afmeting
Elk systeem heeft een andere afmeting. Behalve voor het gebruik kan het zijn dat de grootte van het waterfilter wordt beperkt door de ruimte die je beschikbaar hebt.
Materiaal
De Aqualine 5, 12, Neos zijn beschikbaar in glas en abs (kunststof). De Aqualine 18 is beschikbaar in glas.
Alkalisch/Redox of pH neutraal
Deze keuze heeft niets met het filteren te maken. Dat doen ze allemaal op dezelfde manier. Alkalisch/Redox is interessant voor mensen die verzuurd zijn. Het is een extra eigenschap.
Aqualine 5
Hoog 46 cm, breed 24 cm
- 1 – 2 personen.
- water drinken en koffie/thee mee maken.
Aqualine 12
Hoog 56 cm, breed 32 cm *
- 1-2 personen.
- Water drinken, koffie/thee mee maken.
- Koken.
Aqualine Neos
Hoog 46 cm, breed 26 cm, diep 29 cm
- meer dan 2 personen.
- Water drinken, koffie/thee mee maken.
- Koken.
Aqualine 18
Hoog 53 cm, breed 32 cm *
- gezinnen met meerdere personen.
- Water drinken, koffie/thee mee maken.
- Koken.
* De afmetingen van de Aqualine 12 en 18 zijn correct. De glazen tank van de Aqualine 12 is wat hoger en smaller en die van de Aqualine 18 wat breder en lager.
Ja, de Aqualine producten zijn gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen zoals BPA (Bisphenol A), ftalaten en andere toxische stoffen.
Lees onze uitgebreide pagina over alkalisch water voor meer informatie via deze link
De combinatie van een keramisch voorfilter van 0,2 micron (0,0002 mm) en de verschillende lagen in het meerstappenfilter zorgen ervoor dat je ongeveer 1,5 liter water per uur filtert. Als er nieuwe filters zijn geplaatst kan het in het begin wat langer duren omdat de filters verzadigd moeten raken.
Als de filters ongeopende in de originele verpakking zitten zijn ze onbeperkt houdbaar als ze op een donkere en koele plaats worden bewaard.
Als het meerstappenfilter en de pH ring in gebruik zijn geweest dan kunnen ze maximaal een half jaar in afgesloten plastic zak in de koelkast bewaard blijven.
Met microplastics worden stukjes plastic bedoeld met een afmeting van 0,05 – 5 mm.
Het voorfilter (keramisch filter) van onze Aqualine waterfilters heeft gaatjes van 0,0002 mm.
Onze Aqualine filters houden de microplastics dus gemakkelijk tegen.
Vervanging van de filters van de Aqualine
Jaarlijks:
- Keramisch filter ( afhankelijk van de water wat je filtert, kan het zijn dat dit sneller dient te gebeuren)
- PH ring
- Meerstappenfilter (om de 6 maand indien je meer dan 2000L filtert)
- Cormac of mineraalcassette
Om de drie jaar:
- Mineraalstenen en zilverstenen
Ga je voor een paar dagen weg zorg er dan voor dat het meerstappenfilter onder water staat. Een deel van het meerstappenfilter en een deel van de mineraalstenen/Cormac ring zijn met zilver geïmpregneerd waardoor er geen bacterie werking kan plaatsvinden. Zet het Aqualine waterfilter bij voorkeur op een donkere/koele plaats tijdens je afwezigheid.
Ga je een paar weken weg? Haal dan het meerstappenfilter en (eventueel) de pH ring uit je systeem en doe deze (nat) in een afgesloten plastic zak en leg ze in de koelkast (maximaal 6 maanden). Giet de opvangtank leeg en leg de stenen bijvoorbeeld op een stuk keukenrol zodat ze kunnen drogen.
De fabrikant geeft aan dat het meerstappenfilter elk jaar of in elk geval na 2.000 liter water dient vervangen te moeten worden. Een deel van het meerstappenfilter is gevuld met actieve koolstof. Koolstof is gevoelig voor bacteriegroei. In Duitsland is het wettelijk verplicht om filters waar koolstof in verwerkt is elk half jaar te vervangen. Een deel van de koolstof in onze filters is met zilver geïmpregneerd om bacterievorming tegen te gaan. Daarom kun je er gemiddeld een jaar mee doen.
De combinatie van een keramisch voorfilter van 0,2 micron (0,0002 mm) en de verschillende lagen in het meerstappenfilter zorgen ervoor dat je ongeveer 1,5 liter water per uur filtert. Als er nieuwe filters zijn geplaatst kan het in het begin wat langer duren omdat de filters verzadigd moeten raken.
In principe maak je het Aqualine/coolmart waterfilter systeem schoon als je de filters vervangt of als er iets aan de hand is zoals:
Boventank
Zweven er witte kalkdeeltjes of stofdeeltjes in de bovenste tank spoel deze dan weg onder een stromende kraan. De boventank is gemakkelijk te verwijderen. Eventueel mag de binnenkant van de boventank met een borstel of doekje schoongemaakt worden.
De gaatjes in het keramische filter zijn maar 0,0002 mm ‘groot’. Losse deeltjes in de boventank kunnen de gaatjes verstoppen waardoor het water langzamer door het filter gaat.
Wordt het keramische filter groen van de alg, oranje/bruin van de calcium of zwart van de schimmel dan doet het filter zijn werk goed. Deze aanslag zit slechts aan de buitenkant van het filter omdat de gaatjes te klein zijn om deze stoffen door te laten.
Om dit schoon te maken dient het filter uit de bovenste tank verwijdert te worden door de vleugelmoer aan de onderzijde van de tank los te maken.
Houdt daarna de kunststof voet en het filter met 1 hand vast. Houdt het filter onder een stromende kraan en schuur met het schuurgedeelte van een schuursponsje met regelmatige bewegingen over het filter totdat er weer wit onder de verkleuring vandaan komt. Daarna het filter goed afspoelen onder de kraan voordat deze weer teruggeplaatst wordt.
Ondertank
‘Oud’ water. Het water in de onderste tank wordt vermengd met het nieuwe gefilterde water waardoor er nooit ‘oud’ water overblijft. De bruine stenen zijn met zilver geïmpregneerd. Dit zorgt ervoor dat er geen bacteriën kunnen vermenigvuldigen in het stilstaande water. Daardoor blijft dit water wekenlang vers.
De onderste tank hoeft niet eerst leeggedronken te worden. Als deze tank halfleeg is kan de bovenste tank gevuld worden en druppelt alles weer lekker door. De inhoud van de boventank is de helft van de inhoud van de onderste tank.
Calcium/magnesium
Soms is er een witte waas te zien op het water of zweven er kleine witte vlokjes in het water. Dit wordt veroorzaakt door een tijdelijk te veel aan calcium en magnesium in het water. Drinkwaterbedrijven voegen soms tijdelijk extra calcium aan het drinkwater toe om de pH van het water niet te zuur te laten worden. Een deel van deze calcium gaat door het filter heen en komt in de onderste tank terecht. De balans van het water in de onderste tank wordt hierdoor tijdelijk verstoord waardoor de waas of de vlokjes ontstaat. De snelste manier om dit weg te krijgen is het water uit de onderste tank te laten lopen, de tank uit te spoelen en nieuw water te filteren.
In een enkel geval zit er ook wat calcium/magnesium aanslag aan de binnenkant van de tank, op de bodem of op de stenen. De aanslag op de tank kan gemakkelijk verwijderd worden met water en azijn. Als er een wat hardere laag op de bodem ligt laat dit dan weken in water en azijn dan kan het na een tijdje gemakkelijk verwijderd worden.
Muffe smaak aan het water
De stenen geven mineralen af maar hebben ook als taak om het water fris te houden. Aanslag van de magnesium/calcium kan ervoor dat de stenen hun werk minder goed kunnen doen waardoor het water anders kan gaan smaken. Aanslag op de stenen kan verwijderd worden door de stenen in een pannetje water te leggen, een theelepel zout aan het water toe te voegen (mag elk soort zout zijn maar niet meer dan 1 theelepel) en daarna de stenen voor 15 minuten uitkoken. De stenen daarna af laten koelen voordat de stenen in de onderste tank worden gelegd.
Alg aanslag
In ons drinkwater maar ook in de lucht die we inademen zitten algsporen. Staat je waterfilter niet te veel in het licht of op een warme plaats en wordt er elke 2 tot 3 dagen nieuw water gefilterd dan zul je weinig of geen last van alg hebben. Er zijn mensen die in de ruim 20 jaar dat wij deze systemen verkopen nog nooit alg in de tank hebben gehad. Er zijn mensen die elke paar maanden alg in hun tank hebben. Algsporen hebben licht en warme nodig om te groeien. Dat zie je ook in de natuur. In warmere periodes zitten er meer algen in het water. Dat zijn de periodes om extra alert te zijn op algvorming.
Algvorming begint met kleine groene spikkeltjes op de buitenkant van het meerstappenfilter, op de stenen of op de gekartelde magneetkop van het kraantje aan de binnenkant van de tank. Zodra je deze spikkels ziet moeten de stenen, de pH ring (bij de alkalische systemen) en het meerstappenfilter uit de onderste tank gehaald te worden. Zichtbare groene alg op de stenen moet met een borsteltje verwijderd worden. Daarna de stenen in een pannetje water minstens 15 minuten uitkoken waar je 1 theelepel zout aan toe hebt gevoegd (mag elk soort zout zijn maar niet meer dan 1 theelepel).
Vul de ondertank voor een kwart met lauwwarm water en voeg hier een flinke scheut natuurazijn aan toe. Gebruik dit mengsel om met een doekje de binnenkant van de tank en de buitenkant van het filter af te nemen. Laat het mengsel daarna door het kraantje weglopen om eventuele sporen in het kraantje te verwijderen. De pH ring kan alleen onder een stromende kraan schoongemaakt worden. Kook deze ring nooit uit.
Azijn (met water) mag u gebruiken:
- Om de binnenkant van de opvangtank schoon te maken (bijvoorbeeld als er aanslag op de binenkant van de tank zit of als er algvorming heeft plaatsgevonden).
- De buitenkant van het meerstappenfilter schoon te maken.
- Om het kraantje schoon te maken.
Azijn mag u NOOIT gebruiken:
- Om het keramische filter schoon te maken.
- Om de pH ring schoon te maken.
- Om de mineraalstenen of de Cormac ring schoon te maken.
- De binnenkant van het meerstappenfilter mee te spoelen.
Meditation williamsburg kogi blog bushwick pitchfork polaroid austin dreamcatcher narwhal taxidermy tofu gentrify aesthetic.
Meditation williamsburg kogi blog bushwick pitchfork polaroid austin dreamcatcher narwhal taxidermy tofu gentrify aesthetic.
Algemeen onderhoud van de Aqualine waterfilter.
In het meerstappenfilter gebruiken we hele fijne koolstof. Dat zorgt voor een enorm groot filteroppervlak ter grootte van vele voetbalvelden.
Het duurt wat langer voordat deze koolstof is verzadigd. Voordat je een nieuw meerstappenfilter in gebruik neemt moet je het minstens 10 minuten horizontaal in een bak water leggen. Het filter moet hierbij helemaal onder water worden gehouden. Tussentijds moet je het een paar keer draaien. Dit doe je om eventuele lucht te laten verdwijnen en om het koolstof met water te verzadigen. Als het filter aan de oppervlakte drijft dan zit er nog lucht in.
Als je dit niet of niet lang genoeg hebt gedaan dan gaat het water kanaaltjes vormen in de koolstof. Soms gaat het water gelijk overlopen maar meestal gebeurd dit 4 tot 6 weken na het plaatsen van het nieuwe filter. Soms loopt het zelfs over de buitkant van het systeem en geeft het een lekkage.
Advies: haal het meerstappenfilter uit het systeem, schud het even heen en weer en leg het filter minstens 10 minuten horizontaal in een bak water. Het filter moet hierbij onder water worden gehouden. Plaats het daarna weer terug.
Tijdens het installeren is er mogelijk een luchtbel ontstaan tussen het keramische filter en het meerstappenfilter.
Bij de Aqualine 5, 12 en 18 til je de bovenste tank even op zodat er lucht bij kan.
Bij de Aqualine Neos til je het keramische filter een beetje op. Meestal zie je dan luchtbelletjes onder het filter vandaan komen.
Dat wordt veroorzaakt door de groenalg. Alg sporen zitten overal in het water en in de lucht. Deze sporen komen ook op het keramische voorfilter van je Aqualine waterfilter systeem waardoor het filter soms een groene aanslag krijgt. Deze aanslag zit alleen aan de buitenkant van het filter. Het vormt zich door een combinatie van warmte en licht (zoals bij het AQV 5 model met een doorzichtige boventank). Deze algvorming zit alleen aan de buitenkant van het filter en kan niet door het filter heen. Het is niet schadelijk voor de gezondheid en is gemakkelijk te verwijderen met het schuurgedeelte van een schuursponsje. ‘Schuur’ zachtjes over de witte keramische bol om de groene aanslag te verwijderen terwijl je de bol onder een stromende kraan houdt. Houd hierbij zowel de bol als de kunststof voet goed vast. De bol en de voet zijn met speciale, niet giftige, lijm aan elkaar gelijmd. Als de bol loskomt van de voet dan kun je het filter niet meer gebruiken.
In een enkel geval kan het voorkomen dat algvorming in de opslagtank zichtbaar is. Meestal is dat het eerste te zien op een lichter gedeelte in de tank (magneetkraan, meerstappenfilter). Omdat alg sporen in het kraanwater en in de lucht zitten ontkom je er niet aan dat je deze sporen ook je systeem ‘brengt’. Je spoelt je filter, je pH ring en de stenen af met kraanwater. Als je de tank in elkaar zet komen er al sporen via de lucht in je tank. Dat is allemaal geen probleem als het systeem regelmatig gebruikt wordt. Het systeem wordt dan doorgespoeld en voorzien van nieuw water. Het kan een probleem worden als het systeem te veel in (zon) licht staat of in de buurt van een warmtebron (kachel, fornuis). De combinatie van licht en warmte kan ervoor zorgen dat algvorming kan ontstaan. Houdt het systeem daarom zo veel mogelijk uit direct licht en weg bij een warmtebron.
Advies:
- Breng water aan de kook.
- Verwijder het meerstappenfilter, de pH ringen en de stenen uit de onderste tank.
- Leg de mineraalstenen in de pan en voeg hier een theelepel zout aan toe. Laat het water voor minstens 10 minuten koken.
- Vul de opslagtank voor een derde met lauwwarm water en voeg hier een scheut natuurazijn of natrium bicarbonaat aan toe.
- Gebruik een zacht doekje om met dit mengsel de buitenkant van het filter en de binnenkant van de tank af te nemen. Laat het mengsel na het schoonmaken door het kraantje weglopen.
- Spoel de pH ring, al schuddend, onder een stromende kraan af.
- Spoel de binnenkant van de tank en het filter af voordat je alles weer installeert.
In kraanwater zit opgeloste en niet opgeloste calcium. De niet opgeloste calcium veroorzaakt de harde kalklaag op het verwarmingselement in je waterkoker of je koffieapparaat. Deze calcium wordt tegengehouden door het keramische voorfilter in onze Aqualine/AQV systemen. De opgeloste calcium vormt geen probleem in je apparaten maar kan soms wel een lichte aanslag geven. Je kunt dit gemakkelijk schoonmaken met een verdunning van ongeveer 25% azijn. Daarna het flesje goed schoon spoelen.
Bij calamiteiten kun je de Aqualine 5, 12, 18 en Neos gebruiken om sloot- of regenwater te filteren. Deze systemen zijn ontwikkeld voor landen waar mensen niet de luxe hebben om uit de kraan te drinken.
Hierbij moet je rekening houden dat het keramische filter sneller vervuild zal raken. De microscopisch kleine gaatjes in dit filter zijn slechts 0,2 micron (0,0002 mm) groot. In sloot- of regenwater zitten vaak stofdeeltjes en andere grovere deeltjes die dit filter sneller zullen verstoppen.
Giet het water door een dubbel gevouwen theedoek of laken voordat je het in de bovenste tank gooit. Maak het filter regelmatig schoon met een schuursponsje (ruwe kant).
Je moet er rekening mee houden dat zowel het keramische als het meerstappenfilter sneller vervuild zullen raken en dus vaker vervangen moeten worden.
Ga er van uit dat na ongeveer 600/700 liter beide filters vervangen moeten worden.
Kraanwater bevat ‘harde’ onopgeloste kalk en opgeloste kalk (calcium) en magnesium.
De harde kalk wordt door de microscopisch kleine gaatjes van 0,0002 mm in het keramische filter tegengehouden. Daarom verkleurt dit witte filter in de bovenste tank na verloop van tijd. De bruin/oranjeverkleuring wordt veroorzaakt door de kalk die de gaatjes van het filter heeft verstopt.
De opgeloste calcium en magnesium gaan gewoon door de beide filters heen. De mineraalstenen geven klein beetje extra calcium en magnesium aan het water.
Heb je een Redox filter of pH ring dan zal er o.a. nog wat extra calcium en magnesium aan het water worden afgeven om de pH van het gefilterde water te verhogen.
Als je het gefilterde water in de waterkoker doet dan zal dit zeker ook aanslag achterlaten van calcium en magnesium. Als er veel calcium in je drinkwater zit dan zal er ook meer kalkaanslag in de waterkoker worden afgezet.
Meestal is deze aanslag gemakkelijk te verwijderen met water een azijn.
Onze waterfilters zijn ontworpen om vervuiling uit het water te filteren zoals chemicaliën, medicijnresten, zware metalen zoals lood, pesticiden, microplastics, PFAS, GenX etc. Hoewel er wel een deel van de kalk uit het kraanwater wordt gefilterd is het systeem niet ontworpen om te ontkalken. Calcium en magnesium zijn mineralen en die horen in een kleine hoeveelheid in water thuis.
Keramisch filter
Bij een nieuw filter
Bij de fabricage worden oneffenheden weggeschuurd en het schuurstof afgezogen. In een enkel geval is dit niet correct gedaan en zit er nog schuursel in de kleine gaatjes van het filter.
Oplossing:
Houd met 1 hand de kunststof voet en het witte deel van de bol goed vast. (Als deze 2 delen loskomen dan kun je het filter niet meer gebruiken.) Ga met het zachte gedeelte van een schuursponsje over de witte bol terwijl je deze onder een stromende kraan houdt.
Bij een filter wat al een tijdje in gebruik is
De niet-opgeloste kalk uit het drinkwater, maar ook sediment deeltjes, worden door dit filter tegengehouden. De kalkdeeltjes verstoppen de microscopisch kleine gaatjes van 2 micron (0,0002 mm) in het filter. Hierdoor gaat het water steeds langzamer door het filter. Meestal treedt er ook een geelachtige verkleuring op.
Oplossing:
Haal het filter uit de bovenste tank. Houd met 1 hand de kunststof voet en het witte deel van de bol goed vast. Als deze 2 delen loskomen dan kun je het filter niet meer gebruiken. Ga met het schuurgedeelte van een schuursponsje over de witte bol terwijl je deze onder een stromende kraan houdt. Blijf voorzichtig schuren totdat de verkleuring is verdwenen. Spoel daarna het filter goed af onder een stromende kraan om eventueel schuursel te verwijderen. Dit kan namelijk weer zorgen voor het verstoppen van het filter.
Luchtbel
Bij het in gebruik nemen of na het schoonmaken van het systeem kan het voorkomen dat er een luchtbel is ontstaan tussen het keramische – en het meerstappenfilter.
Oplossing:
Bij de Aqualine 5, 12 of 18 til je de bovenste tank even op om de luchtbel te laten verdwijnen. Bij de Neos dien je het keramische filter aan 1 kant even op te lichten om de lucht te laten verdwijnen. Het filter van de Neos zit met een ring vastgeklemd in het gat van de bovenste tank.
Water loopt niet door het meerstappenfilter maar stroomt over de buitenkant van de tank (Aqualine 5/12/18 model)
In de meeste gevallen komt dit door een meerstappenfilter wat niet goed verzadigd is. Het water vormt kanaaltijtjes in de koolstof die na verloop van tijd dichtslibben. Het water kan dan niet snel genoeg door het filter en zal gaan overlopen.
Oplossing:
Haal het meerstappenfilter uit de onderste tank en verwijder de filter ring. Schud het filter goed heen en weer om de koolstof los te maken. Leg het filter 10 minuten lang, plat in een bak/pan met koud water (filter moet helemaal onder water liggen). Draai het filter af en toe om, om eventuele lucht te laten ontsnappen. Na 10 minuten haal je het filter uit de bak, nogmaals goed schudden, bevestig de filter ring en hang het filter terug in de onderste tank. Gooi daarna water in de bovenste tank om het filter aan het werk te zetten.
Water loopt langs het filter (Neos model)
Het meerstappenfilter heeft luchtspleetjes in het schroefdraad. Hierdoor kan de lucht in en uit de tank gaan.
Als je bij het in gebruik nemen of na een wisseling van het filter water door de luchtspleetjes langs het filter in de onderste tank ziet lopen dan is het filter niet goed verzadigd.
Oplossing:
Schroef het filter los van de boventank. Verwijder het IER filter. Schud zowel het IER filter een beetje en het meerstappenfilter wat steviger om de koolstof los te maken.
Leg alleen het meerstappenfilter (dus niet het IER filter) 10 minuten lang, plat in een bak/pan met koud water (filter moet helemaal onder water liggen). Draai het filter af en toe om, om eventuele lucht te laten ontsnappen. Na 10 minuten haal je het filter uit de bak en schud je het nog een keer stevig.
Plaats het IER filter terug in het meerstappenfilter (LET OP dat je dit op de goede manier teruglegt. Het IER filter moet er gemakkelijk in gaan. Als je kracht moet zetten dan zit het verkeerd om).
Schroef het filter terug aan de boventank en vul de tank daarna met water om het filter aan het werk te zetten.
Lekkage bij het kraantje
Soms zie je niet waar het systeem lekt maar ligt er wel water op het aanrecht. Meestal is dit het gevolg van een kraantje wat niet goed is geinstalleerd. Dit kun je gemakkelijk controleren door de onderste tank voor de helft met water te vullen en dan een tissue tegen het ringetje te houden waar het kraantje door het gat in de tank gaat.
Oplossing:
Aqualine 5, 12 en de Neos. Deze systemen hebben altijd 2 ringetjes. Bij de meeste ringetjes heb je een bolle en een platte kant. De bolle kant moet altijd tegen het gat van de tank aanzitten!
Als je zeker weet dat de ringetjes goed zijn bevestigd dan is het soms voldoende om de magneet van de kraan aan de binnenzijde vaster te draaien.
Twijfel je of je de ringetjes goed hebt geïnstalleerd? Laat dan het water uit de tank lopen en maak het kraantje los van de tank. Controleer of de ringetjes goed zijn bevestigd (1 aan de binnen- en 1 aan de buitenzijde van de tank). Bevestig nu het kraantje opnieuw en draai het geheel goed vast.
Bij de Aqualine 18 zitten soms 2 ringetjes met aan de ene zijde een bolle kant en de andere een platte kant. De bolle kant moet altijd tegen het gat van de tank aanzitten!
Soms zitten er alleen platte ringetjes bij het systeem. In dat geval heb je 4 platte ringetjes nodg. Twee voor de binnen- en twee voor de buitenzijde.
Als je zeker weet dat de ringetjes goed zijn bevestigd dan is het soms voldoende om de magneet van de kraan aan de binnenzijde vaster te draaien.
Twijfel je of je de ringetjes goed hebt geïnstalleerd? Laat dan het water uit de tank lopen en maak het kraantje los van de tank. Controleer of de ringetjes goed zijn bevestigd (Eén aan de binnen- en één aan de buitenzijde van de tank of twee buiten en 2 binnen bij een Aqualine 18 met 4 platte ringetjes).
Bevestig nu het kraantje opnieuw en draai het geheel goed vast.
Lekkage door het kraantje
Soms gebeurd het dat het kraantje niet stopt na het tappen maar blijft druppelen. Het platte gedeelte aan de bovenzijde van het kraantje is een dekseltje. Door dit dekseltje vaster te draaien is het probleem meestal opgelost.
Mocht je er niet uitkomen neem dan contact met ons op.
Je hebt in elk geval levenslang garantie op het kraantje.
Water loopt niet door het meerstappenfilter maar stroomt over de buitenkant van de tank (Aqualine 5/12/18 model)
In de meeste gevallen komt dit door een meerstappenfilter wat niet goed verzadigd is. Het water vormt kanaaltijtjes in de koolstof die na verloop van tijd dichtslibben. Het water kan dan niet snel genoeg door het filter en zal gaan overlopen.
Oplossing:
Haal het meerstappenfilter uit de onderste tank en verwijder de filter ring. Schud het filter goed heen en weer om de koolstof los te maken. Leg het filter 10 minuten lang, plat in een bak/pan met koud water (filter moet helemaal onder water liggen). Draai het filter af en toe om, om eventuele lucht te laten ontsnappen. Na 10 minuten haal je het filter uit de bak, nogmaals goed schudden, bevestig de filter ring en hang het filter terug in de onderste tank. Gooi daarna water in de bovenste tank om het filter aan het werk te zetten.
Water loopt langs het filter (Neos model)
Het meerstappenfilter heeft luchtspleetjes in het schroefdraad. Hierdoor kan de lucht in en uit de tank gaan.
Als je bij het in gebruik nemen of na een wisseling van het filter water door de luchtspleetjes langs het filter in de onderste tank ziet lopen dan is het filter niet goed verzadigd.
Oplossing:
Schroef het filter los van de boventank. Verwijder het IER filter. Schud zowel het IER filter een beetje en het meerstappenfilter wat steviger om de koolstof los te maken.
Leg alleen het meerstappenfilter (dus niet het IER filter) 10 minuten lang, plat in een bak/pan met koud water (filter moet helemaal onder water liggen). Draai het filter af en toe om, om eventuele lucht te laten ontsnappen. Na 10 minuten haal je het filter uit de bak en schud je het nog een keer stevig.
Plaats het IER filter terug in het meerstappenfilter (LET OP dat je dit op de goede manier teruglegt. Het IER filter moet er gemakkelijk in gaan. Als je kracht moet zetten dan zit het verkeerd om).
Schroef het filter terug aan de boventank en vul de tank daarna met water om het filter aan het werk te zetten.
Lekkage bij het kraantje
Soms zie je niet waar het systeem lekt maar ligt er wel water op het aanrecht. Meestal is dit het gevolg van een kraantje wat niet goed is geinstalleerd. Dit kun je gemakkelijk controleren door de onderste tank voor de helft met water te vullen en dan een tissue tegen het ringetje te houden waar het kraantje door het gat in de tank gaat.
Oplossing:
Aqualine 5, 12 en de Neos. Deze systemen hebben altijd 2 ringetjes. Bij de meeste ringetjes heb je een bolle en een platte kant. De bolle kant moet altijd tegen het gat van de tank aanzitten!
Als je zeker weet dat de ringetjes goed zijn bevestigd dan is het soms voldoende om de magneet van de kraan aan de binnenzijde vaster te draaien.
Twijfel je of je de ringetjes goed hebt geïnstalleerd? Laat dan het water uit de tank lopen en maak het kraantje los van de tank. Controleer of de ringetjes goed zijn bevestigd (1 aan de binnen- en 1 aan de buitenzijde van de tank). Bevestig nu het kraantje opnieuw en draai het geheel goed vast.
Bij de Aqualine 18 zitten soms 2 ringetjes met aan de ene zijde een bolle kant en de andere een platte kant. De bolle kant moet altijd tegen het gat van de tank aanzitten!
Soms zitten er alleen platte ringetjes bij het systeem. In dat geval heb je 4 platte ringetjes nodg. Twee voor de binnen- en twee voor de buitenzijde.
Als je zeker weet dat de ringetjes goed zijn bevestigd dan is het soms voldoende om de magneet van de kraan aan de binnenzijde vaster te draaien.
Twijfel je of je de ringetjes goed hebt geïnstalleerd? Laat dan het water uit de tank lopen en maak het kraantje los van de tank. Controleer of de ringetjes goed zijn bevestigd (Eén aan de binnen- en één aan de buitenzijde van de tank of twee buiten en 2 binnen bij een Aqualine 18 met 4 platte ringetjes).
Bevestig nu het kraantje opnieuw en draai het geheel goed vast.
Lekkage door het kraantje
Soms gebeurd het dat het kraantje niet stopt na het tappen maar blijft druppelen. Het platte gedeelte aan de bovenzijde van het kraantje is een dekseltje. Door dit dekseltje vaster te draaien is het probleem meestal opgelost.
Mocht je er niet uitkomen neem dan contact met ons op.
Je hebt in elk geval levenslang garantie op het kraantje.
Interessante weetjes...
Lees hierover ons blog wat we geschreven hebben om iets meer verduidelijking te krijgen over wat een TDS meter doet.