Your Cart

Veel gestelde vragen

Komt u er niet uit: neem gerust contact met ons op!

Belgische drinkwaterbedrijven kunnen het grootste deel van de vervuiling uit het water filteren. Daarmee doen we het in België erg goed in vergelijking met andere landen. Ze kunnen echter niet alles uit het water halen. Er blijven nog steeds kleine hoeveelheden achter. Denk hierbij aan medicijn- en hormoonresten, chemicaliën, pesticiden en bijvoorbeeld PFOS.

Wij binnen Aqua-Vitae geloven dat het filteren van schadelijke stoffen voor onze gezondheid doorslaggevend is in de keuze om toch voor een waterfilter te kiezen. Gefilterd kraantjeswater is de enige optie die voor het milieu, je gezondheid én je portemonnee samen het best is. 

Met de Aqua-Vitae systemen zijn we in staat om tot wel 99,99% van deze vervuiling eruit te halen. We gaan daarmee nog een stap verder dan de drinkwaterbedrijven. Alles wat niet in je lichaam komt kan ook niets veroorzaken in je lichaam.

Alle Aqua-Vitae producten zijn gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen zoals BPA (Bisphenol A), ftalaten en andere toxische stoffen.

Voor 1 tot 2 personen raden wij het systeem Aqualine 5 aan.

Voor 1 tot 4 personen raden wij het systeem Aqualine 12 aan. 

Voor 1 tot 6 personen raden wij het systeem Neos aan.

Voor 1 tot 8 personen raden wij het systeem Aqualine/Coolmart CM-101 of Aqualine 18 aan.

De fabrikant geeft aan dat het meerstappenfilter elk jaar of in elk geval na 2.000 liter water vervangen dient te worden. Een deel van het meerstappenfilter is gevuld met actieve koolstof. Koolstof is gevoelig voor bacteriegroei. In Duitsland is het wettelijk verplicht om filters waar koolstof in verwerkt is elk half jaar te vervangen. Een deel van de koolstof in onze filters is met colloïdaal zilver geïmpregneerd om bacterievorming tegen te gaan. Daarom kunnen we er gemiddeld een jaar mee doen. Indien je meer dan 6 liter per dag gebruikt, dan raden we aan om het meerstappenfilter om de 6 maand te vervangen.

Ga je voor een paar dagen weg dan zorg je ervoor dat de onderste tank helemaal gevuld is met water. Een deel van het meerstappenfilter en een deel van de mineraalstenen/Cormac ring zijn met colloïdaal zilver geïmpregneerd waardoor er geen bacteriële werking kan plaatsvinden. Zet het Aqua-Vitae systeem bij voorkeur op een donkere/koele plaats tijdens je afwezigheid.

Ga je een paar weken weg. Haal dan het meerstappenfilter en de pH ring uit je systeem en doe deze (nat) in een plastic zak en leg ze in de koelkast. Giet de opvangtank leeg en leg de stenen bijvoorbeeld op een stuk keukenrol zodat ze kunnen drogen.

De combinatie van een keramisch voorfilter van 0,2 micron (0,0002 mm) en de verschillende lagen in het meerstappenfilter zorgen ervoor dat je ongeveer 1,5 liter water per uur filtert. Als er nieuwe filters zijn geplaatst kan het in het begin wat langer duren omdat de filters verzadigd moeten raken.

In het meerstappenfilter gebruiken we hele fijne koolstof. Dat zorgt voor een enorm groot filteroppervlak ter grootte van vele voetbalvelden.

Het duurt wat langer voordat deze koolstof is verzadigd. Voordat je een nieuw meerstappenfilter in gebruik neemt moet je het minstens 10 minuten horizontaal in een bak water leggen. Het filter moet hierbij helemaal onder water worden gehouden. Tussentijds moet je het een paar keer draaien. Dit doe je om eventuele lucht te laten verdwijnen en om het koolstof met water te verzadigen. Als het filter aan de oppervlakte drijft dan zit er nog lucht in.

Als je dit niet of niet lang genoeg hebt gedaan dan gaat het water kanaaltjes vormen in de koolstof. Soms gaat het water gelijk overlopen maar meestal gebeurd dit 4 tot 6 weken na het plaatsen van het nieuwe filter. Soms loopt het zelfs over de buitkant van het systeem en geeft het een lekkage.

Advies: haal het meerstappenfilter uit het systeem, schud het even heen en weer en leg het filter minstens 10 minuten horizontaal in een bak water. Het filter moet hierbij onder water worden gehouden. Plaats het daarna weer terug.

Bijkomende tip: Na bovenvermelde handeling, is het raadzaam om de filter ook nog even onder een stromend kraantje te plaatsen.  Indien de meerstappenfilter goed functioneert, dan zal het water er onderaan goed uitdruppelen.

Tijdens het installeren is er mogelijk een luchtbel ontstaan tussen het keramische filter en het meerstappenfilter. Bij de Aqualine  5, 12, 18 en CM-101 til je de bovenste tank even op zodat er lucht bij kan. Bij de Neos til je het keramische filter een beetje op. Meestal zie je dan luchtbelletjes onder het filter vandaan komen.

Dat wordt veroorzaakt door de groenalg. Alg sporen zitten overal in het water en in de lucht. Deze sporen kunnen ook op het keramische voorfilter van je systeem terecht komen waardoor het filter soms een groene aanslag krijgt. Deze aanslag vormt zich alleen aan de buitenkant van het filter. Het vormt zich door een combinatie van warmte en soms zonlicht. Deze aanslag is gemakkelijk te verwijderen met het schuurgedeelte van een schuursponsje. ‘Schuur’ zachtjes over de witte keramische bol om de groene aanslag te verwijderen en dit terwijl je de bol onder een stromende kraan houdt. Houd hierbij zowel de bol als de kunststof voet goed vast. Deze soort alg is niet schadelijk voor je gezondheid.

In één enkel geval kan het voorkomen dat alg-vorming in de opslagtank zichtbaar is. Meestal is dat het eerst te zien op een lichter gedeelte in de tank (magneetkraan, meerstappenfilter). Omdat alg sporen in het kraanwater en in de lucht zitten ontkom je er niet aan dat je deze sporen ook in je systeem ‘brengt’. Je spoelt je filter, je pH ring en de stenen af met kraanwater. Als je de tank in elkaar zet komen er al sporen via de lucht in je tank. Dat is allemaal geen probleem als het systeem regelmatig gebruikt wordt. Het systeem wordt dan doorgespoeld en voorzien van nieuw water. Het kan een probleem worden als het systeem te veel in (zon) licht staat of in de buurt van een warmtebron (kachel, fornuis). De combinatie van licht en warmte kan ervoor zorgen dat algvorming kan ontstaan. Houdt het systeem daarom zo veel mogelijk uit direct licht of een warmtebron.

Advies: Breng water aan de kook. Verwijder het meerstappenfilter, de pH ringen en de stenen uit de onderste tank. Leg de mineraalstenen in de pan en voeg hier een theelepel zout aan toe. Laat het water voor minstens 10 minuten koken. Vul de opslagtank voor een derde met lauwwarm water en voeg hier een scheut natuurazijn of natrium bicarbonaat aan toe. Gebruik een zacht doekje om met dit mengsel de buitenkant van het filter en de binnenkant van de tank af te nemen. Laat het mengsel na het schoonmaken door het kraantje weglopen. Spoel de pH ring, al schuddend, onder een stromende kraan af. Spoel de binnenkant van de tank en het filter af voordat je alles weer installeert.

In kraanwater zit opgeloste en niet opgeloste calcium. De niet opgeloste calcium veroorzaakt de harde kalklaag op het verwarmingselement in je waterkoker of je koffieapparaat. Deze calcium wordt tegengehouden door het keramische voorfilter in onze systemen. De opgeloste calcium vormt geen probleem in je apparaten maar kan soms wel een lichte aanslag geven. Je kunt dit gemakkelijk schoonmaken met een verdunning van ongeveer 25% azijn. Daarna het flesje goed schoon spoelen.

Gebruik bij voorkeur een glazen of rvs fles. Flessen van polycarbonaat of Tritan zijn ook geschikt. Gebruik geen PET flessen omdat deze stoffen kunnen afgeven aan het basische water waardoor dit een negatieve invloed heeft op de kwaliteit.

Bij calamiteiten kun je de Aqualine 5, 12, 18/CM 101 en Neos gebruiken om sloot of regenwater te filteren. Deze systemen zijn ontwikkeld voor landen waar mensen niet de luxe hebben om uit de kraan te drinken. Hierbij moet je rekening houden dat het keramische filter sneller vervuild zal raken. De doorlaatopening is slechts 0,2 micron (0,0002 mm). In sloot of regenwater zitten vaak stofdeeltjes en andere grovere deeltjes die dit filter sneller zullen verstoppen. Giet het water door een dubbel gevouwen theedoek of laken voordat je het in de bovenste tank gooit. Maak het filter regelmatig schoon met een schuursponsje (ruwe kant). Je moet er rekening mee houden dat zowel het keramische als het meerstappenfilter sneller vervuild zullen raken en dus vaker vervangen moeten worden. Ga er van uit dat na ongeveer 600/700 liter beide filters vervangen moeten worden.

Heeft u nog andere vragen, neem dan contact met ons op.
We helpen u graag!